Authors | زهرا حسینی- محمدرضا زارع بوانی - احمد زارع |
---|---|
Journal | دو فصلنامه علوم سبزی ها |
Presented by | بله |
Page number | ۴۳-۶۱ |
Volume number | ۳ |
Paper Type | Full Paper |
Published At | ۱۳۹۸ |
Journal Grade | Scientific - research |
Journal Type | Typographic |
Journal Country | Iran, Islamic Republic Of |
Abstract
تنش شوری یکی از مهمترین محدودیتها برای تولید محصولات کشاورزی در مناطق خشک و نیمهخشک است. بنابراین، بهبود ژنتیکی مقاومت به شوری در رقمهای اصلاحشده ضروری میباشد. شناسایی و انتخاب ژنوتیپهای مقاوم به شوری نقطه شروع برای این اهداف اصلاحی میباشد. بدین منظور 19 رقم پیاز خوراکی در دو سطح شوری (صفر و 100 میلیمولار کلرید سدیم) در قالب طرح کاملاً تصادفی و با سه تکرار در سامانه کشت هیدروپونیک مورد ارزیابی قرار گرفتند. این آزمایش در گلخانه باغبانی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان طی سال 97-1396 انجام شد. نتایج مقایسه میانگین تفاوت بسیار معنیداری را برای عملکرد در شرایط بدون تنش (Yp) و عملکرد در تنش شوری (Ys) در بین رقمها آشکار کرد که دلالت بر وجود تنوع ژنتیکی در بین رقمها بود. بنابراین برای ارزیابی تحمل به شوری رقمها، شاخصهای مختلف تنش بر اساس Yp و Ys محاسبه شد. بر اساس بیشتر شاخصها، رقمهای اصفهان و آذرشهر بهعنوان متحملترین رقمها به شوری تعیین شدند. تجزیه به مؤلفههای اصلی نشان داد که 3/94 درصد تغییرات کل، توسط دو مؤلفهی اول و دوم توجیه شدند. تجزیه خوشهای بر اساس شاخصهای تحمل به شوری رقمها را در سه گروه قرار داد. در مجموع شاخص تحمل تنش، میانگین هندسی عملکرد، میانگین هارمونیک و شاخص عملکرد را میتوان بهعنوان مناسبترین شاخصها برای غربالگری رقمهای متحمل به شوری معرفی کر
tags: تجزیه به مؤلفههای اصلی تجزیه خوشهای شاخصهای انتخاب عملکرد همبستگی