تعیین دوره بحرانی کنترل علف‌های هرز سیر (Allium sativum) در مدیریت تغذیه شیمیایی و آلی

Authorsرضا زاهدی پور، آیدین خدایی جوقان، احمد زارع
Journalدانش کشاورزی و تولید پایدار
Presented byدانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
Page number۲۳۹-۲۵۲
Volume number۳۳
IF0.34
Paper TypeFull Paper
Published At۱۴۰۲
Journal GradeScientific - research
Journal TypeTypographic
Journal CountryIran, Islamic Republic Of
Journal Indexisc

Abstract

اهداف: زمان مناسب مهار علف‌های هرز نقش اساسی در کاهش تداخل آنها و رشد بهینه گیاهان زراعی دارد. هدف از پژوهش حاضر تعیین دوره بحرانی کنترل علف‌های هرز سیر در مدیریت تغذیه شیمیایی و آلی در شهرستان رامهرمز بود.

مواد و روش‌ها: آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار در سال زراعی 1397-1398 در رامهرمز انجام شد. فاکتور اول شامل مدیریت تغذیه (شیمیایی و آلی) و فاکتور دوم شامل 12 تیمار دوره‌های تداخل و کنترل علف‌های هرز (0، 20، 40،60، 80، 120 و 160 روز) بود.جهت تعیین دوره بحرانی کنترل علف-های هرز از تجزیه رگرسیون (معادلات لجستیک و گامپرتز) استفاده گردید.

یافته‌ها:
وزن خشک علف‌های هرز در شرایط تداخل، با افزایش درجه روز رشد در شرایط مدیریت تغذیه شیمیایی نسبت به مدیریت آلی بیشتر بود. همچنین وزن سوخ، عملکرد بیولوژیک و عملکرد سوخ در شرایط مدیریت تغذیه آلی نسبت به شیمیایی بیشتر بود. نتایج نشان‌داد که شروع دوره بحرانی در شرایط کاربرد کودهای آلی نسبت به کودهای شیمیایی دیرتر می‌باشد. همچنین پایان دوره بحرانی در شرایط کاربرد کود‌های شیمیایی نسبت به کود آلی نیز دیرتر پیش‌بینی گردید. با 5 درصد کاهش عملکرد شروع، پایان و طول مدت دوره بحرانی علف‌های هرز در مدیریت آلی به ترتیب 202، 1518 و 1316 درجه روز رشد و در شرایط مدیریت شیمیایی به ترتیب 210، 1638 و 1428 درجه روز رشد تخمین زده شد.

نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج، دوره بحرانی کنترل علف‌های هرز در مدیریت تغذیه آلی (120 روز) نسبت به مدیریت شیمیایی (127 روز) کوتاه‌تر می‌باشد.

Paper URL

Full Paper

tags: تداخل علف‌های هرز درجه-روز رشد رقابت طول دوره بحرانی عملکرد سوخ