نویسندگان | زهرا حسینی- محمدرضا زارع بوانی - احمد زارع |
---|---|
نشریه | دو فصلنامه علوم سبزی ها |
ارائه به نام دانشگاه | بله |
شماره صفحات | ۴۳-۶۱ |
شماره مجلد | ۳ |
نوع مقاله | Full Paper |
تاریخ انتشار | ۱۳۹۸ |
رتبه نشریه | علمی - پژوهشی |
نوع نشریه | چاپی |
کشور محل چاپ | ایران |
چکیده مقاله
تنش شوری یکی از مهمترین محدودیتها برای تولید محصولات کشاورزی در مناطق خشک و نیمهخشک است. بنابراین، بهبود ژنتیکی مقاومت به شوری در رقمهای اصلاحشده ضروری میباشد. شناسایی و انتخاب ژنوتیپهای مقاوم به شوری نقطه شروع برای این اهداف اصلاحی میباشد. بدین منظور 19 رقم پیاز خوراکی در دو سطح شوری (صفر و 100 میلیمولار کلرید سدیم) در قالب طرح کاملاً تصادفی و با سه تکرار در سامانه کشت هیدروپونیک مورد ارزیابی قرار گرفتند. این آزمایش در گلخانه باغبانی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان طی سال 97-1396 انجام شد. نتایج مقایسه میانگین تفاوت بسیار معنیداری را برای عملکرد در شرایط بدون تنش (Yp) و عملکرد در تنش شوری (Ys) در بین رقمها آشکار کرد که دلالت بر وجود تنوع ژنتیکی در بین رقمها بود. بنابراین برای ارزیابی تحمل به شوری رقمها، شاخصهای مختلف تنش بر اساس Yp و Ys محاسبه شد. بر اساس بیشتر شاخصها، رقمهای اصفهان و آذرشهر بهعنوان متحملترین رقمها به شوری تعیین شدند. تجزیه به مؤلفههای اصلی نشان داد که 3/94 درصد تغییرات کل، توسط دو مؤلفهی اول و دوم توجیه شدند. تجزیه خوشهای بر اساس شاخصهای تحمل به شوری رقمها را در سه گروه قرار داد. در مجموع شاخص تحمل تنش، میانگین هندسی عملکرد، میانگین هارمونیک و شاخص عملکرد را میتوان بهعنوان مناسبترین شاخصها برای غربالگری رقمهای متحمل به شوری معرفی کر
tags: تجزیه به مؤلفههای اصلی تجزیه خوشهای شاخصهای انتخاب عملکرد همبستگی